Anul 2020 a fost declarat anul internațional al sănătății plantelor de către FAO, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Scopul este acela de a crește gradul de conștientizare la nivel global cu privire la modul în care protejarea sănătăţii plantelor poate ajuta la oprirea foametei, reducerea sărăciei, protejarea mediului şi stimularea dezvoltării economice.
Pentru că plantele sunt sursa oxigenului și a hranei noastre, trebuie să găsim metode de a le păstra sănătoase și de a proteja și mediul în care ele (cât și noi, de altfel), trăiesc și se dezvoltă. O estimare FAO spune că la nivel global aproximativ 40% dintre culturile care produc hrană se pierd anual din cauza bolilor și a dăunătorilor lăsate netratate sau cu o abordare nepotrivită. În acest fel, în câțiva ani ne vom putea confrunta cu o lipsă de hrană pentru milioane de oameni, dar și cu sursa primară de venit pentru fermieri.
Menținerea și asigurare sănătății plantelor reprezintă un proces complex. Pe lângă fertilizatori sau produse de protecție a plantelor, soluțiile software au un rol tot mai important în agricultură, ajutându-i pe fermieri să obțină culturi sănătoase și de calitate, prin monitorizarea atentă a condițiilor meteo și de sol, precum și urmărirea stării de sănătate a culturilor și aplicarea fertilizatorilor și a pesticidelor doar atunci când intervenția este absolut necesară.
Utilizarea în agricultură a soluțiilor software inteligente ajută la creșterea randamentului fermei prin utilizarea cât mai bună a resurselor pe care fermierii le au la îndemână și prin creșterea nivelului de calitate și sănătate al culturilor. Soluțiile software inovatoare oferă un avantaj competitiv și o abordare durabilă.
Soluțiile inovatoare în cloud pe care BITSoftware le pune la dispoziția tuturor actorilor din agricultură ajută la monitorizarea avansată a culturilor şi managementul fermei prin gestionarea eficientă a tuturor activităților din fermă, de la planificarea, execuția și urmărirea lucrărilor agricole, cu alocarea resurselor necesare, previzionarea tratamentelor care trebuie aplicate, alerte în timp real, inspecții și observații, managementul utilajelor, până la aprovizionare, stocuri, vânzare, gestiune financiară și rapoarte P&L pe ferme, parcele, lucrări și activități.
FieldBook AgriApps, parte din pachetul de soluții dedicate agriculturii, este un instrument puternic, ce poate opera pe baza unor scenarii globale și a unui sistem bazat pe AI și Machine Learning, care pe măsură ce câștigă date și experiență, va identifica ușor necesitățile și provocările din agricultură. Cu un motor puternic de cartografiere și geolocalizare GIS, soluția ajută la gestionarea, monitorizarea și planificarea operațiunilor agricole pentru mai multe parcele și terenuri, ce pot fi marcate pe categorii bine definite, fiecare cu tipul ei de plantație, sol, tratamente și alte operațiuni. FieldBook AgriApps oferă o monitorizare și alertare pentru predictibilitatea unor operațiuni, în special când este vorba de recoltat, stropit sau tratat plantațiile. Pe baza unui motor bazat pe AI, prin încărcarea unei baze de imagini cu posibile probleme, boli, deficiențe sau alte probleme ale plantațiilor, FieldBook AgriApps poate identifica rapid problema și soluția pentru problemă, doar prin simpla deplasare a fermierului pentru a fotografia plantele. Apoi, soluția are capacitatea de a prelua informații de la o bază largă de senzori ai dispozitivelor IoT, cum ar fi cei montați în stațiile meteo, pe sol, în rezervoarele de alimentare sau în alte echipamente, pentru a corela și monitoriza activitățile și operațiunile, lansând alerte în timp real. Mai mult, FieldBook AgriApps se conectează la mai multe stații meteo pentru a oferi informații în timp real despre starea vremii, oferind date precise și eventuale alerte. De asemenea, FieldBook AgriApps se poate integra cu sisteme GPS terțe, pentru a obține o gamă mai largă de date. Există de asemenea posibilitatea ca aplicația să preia date oferite de drone ce survolează fermele.
- Gestionarea corespunzătoare a culturilor în baza unor informații precise, fie că vorbim despre condiții meteo provenite de la diverse servicii meteo sau stații meteo, tratamente efectuate anterioare, boli sau dăunători observate prin intermediul imaginilor transmise de drone sau a informațiilor de pe teren.
- Economisirea timpului și luarea mai rapidă a unor decizii care influențează starea de sănătate a culturilor și productivitatea acestora.
- Păstrarea calității solului prin evitarea tasării și a compactării acestuia, reducând lucrarea necorespunzătoare a terenului (lucrări numeroase, la grad de umiditate nepotrivit sau cu utilaje neadecvate).
- Obținerea unor recolte bogate și a unor produse agricole sănătoase prin aplicarea tratamentelor corecte doar atunci când trebuie și în cantitățile necesare
Primii beneficiari sunt fermierii prin îmbunătățirea producției prin gestionarea eficienta a recoltelor. Furnizorii de echipamente IoT pot beneficia și ei de soluțiile BITSoftware prin adăugarea unei valori semnificative la serviciile pe care le oferă fermierilor. Furnizorii de inputuri agricole își pot extinde gama de soluții și își pot consolida poziția pe piață prin adăugarea soluțiilor software.
Sursa foto: European and Mediterranean Plant Protection Organization